Borszalon 2019 logo
logo-borszalon-19-menu-ret

Borászok

A lista folyamatosan frissül, kérjük, látogasson vissza később!

Akona Pincészet

Akona Pincészet - Borszalon 2019
Akona Pincészet
Borszalonra felkínált borok
Akona Egri Bikavér 2016
Akona Egri Csillag 2018
Akona Egri Muskotály 2018
Akona Egri Kékfrankos Rozé

Fiatal szőlősgazdákból és borászokból álló csapatunk néhány éve alakult. Célunk, hogy az odafigyeléssel nevelt gyümölcsünkből legjobb tudásunk és saját ízlésünk szerint megmutassuk Önöknek szőlőink, Eger és az évjáratok sokszínűségét – szeretettel töltve.

Az Egri Borvidék Kft. pincészetének nevét az AKONA szóból kapta. Ez egy régi magyar szó, az ászokhordó töltőnyílását jelenti. Célunk, a szó köztudatba való beemelésén túl, az Akona Pincészet minél szélesebb körben történő megismertetése a bort fogyasztókkal.

Cégünk 2009-ben alakult, azzal a céllal, hogy a nagyon alacsony szőlő felvásárlási árak emelését érjük el, egy közös érdekképviselet révén. Ezen törekvésünk sikeres volt, amely megmutatta az összefogásban rejlő erőt. Így jutottunk arra az elhatározásra, hogy jelentős tőkeemelést hajtunk végre, és egy régi, nagyhírű borászatban többségi tulajdont szerzünk. Ez 2016-ban következett be, a választásunk a Berva-völgyi Gacsó Család Borászatára esett.

A telephelyünkön 8000 Hl bor tárolására, érlelésére alkalmas tárolókapacítással, tufa pincével, és 1500 palack/órás töltősorral rendelkezünk. 2017 márciusában borászt váltottunk, aki fiatalos lendületével, lelkiismeretességével garancia a folyamatosan emelkedő minőségre.

Tulajdonosainknak köszönhetően szinte korlátlan mennyiségben és kitűnő minőségben áll rendelkezésünkre a minőségi bor alapjául szolgáló fehér és kék szőlő.

Böjt Borászat és Szőlőbirtok

Böjt Család
Böjt Család
Borszalonra felkínált borok
Egri Csillag 2018
Egri Bikavér 2016
Egri Kékfrankos 2016

A “böjt” helyes alkalmazása:

Az ókori görög filozófiai iskolák elsősorban a szellem megtisztulását várták a böjttől. Szerintem mondhatjuk, nem alaptalanul.

A Böjt pincészet nem máshonnan érkezik, mint az egri borvidékhez tartozó Egertől 6 kilométerre található Ostorosról. A települést először Árpád kora beli feljegyzésekben találhatjuk meg, de a 13. században már több írásos feljegyzés is megemlékezik róla. 1446-ban telepítették az első szőlőtőkéket, ez volt az a pillanat amikor örökre megpecsételték a település sorsát. Azóta is minden itt élő embert meghatároz a szőlő és bor szeretete. Nincs ez másképp a Böjt családdal sem. Egy első generációs pincészet vagyunk. 1993-ban kezdtünk 3 hektárral, azóta 18 hektárosra duzzadtunk. Évről évre a fejlődést tartottuk szem előtt. Most láttuk elérkezettnek a pillanatot, hogy megismertessük magunkat a magyar borfogyasztókkal. Az Egri Csillagunk és Bikavérünk is mind a személyes szenvedélyünket és a terület adottságait hangsúlyozzák. A Kutyahegyi dűlő, a barna erdőtalaj és a fiatal borász fiunk, mind mind garancia a minőségre.

Folyamatosan alakulunk, újulunk, de úgy éreztük eljött az idő, hogy megtegyük a következő lépéseket felétek.

Almagyar Érseki Szőlőbirtok – Csutorásbor

Csutorás Ferenc - Csutorásbor - Borszalon 2019
Csutorás Ferenc
Borszalonra felkínált borok
Egri Bikavér 2017 Nagyapa bora

AHOL A TUFA A HOZZÁADOTT ÉRTÉK
Pincészetünket nagyapám, id. Csutorás Ferenc alapította 1933-ban, én a rendszerváltás óta vezetem a munkát. Nagyapám szellemi örökségét követve, az elmúlt húsz évben a pincészet több átalakuláson is keresztülment, hogy rátaláljunk az egri borvidék és a Csutorás pince lényegére.

 

A tufa a naturális bor előfeltétele
Az évek során meggyőződtem arról is, hogy borvidékünk egyik legnagyobb adománya a tufapince. Mondhatom úgy is, hogy nekünk a természet is besegít és így lehetőségünk van naturális borokat készíteni. A pincénk teljesen zárt mikroklímája segíti a spontán erjedést és az almasav lebomlását, a hőmérséklet pedig állandóan 13-15 fok, ami ideális az erjesztésre és az érlelésre egyaránt. Ez olyan egyedi, istenadta, szerencsés adomány, amely előfeltétele a naturális borkészítésnek, így nem is tehetünk mást, mint hogy élünk az adományunkkal és igyekszünk megmutatni, milyen az a bor, amelyet csak a minimális és szükséges külső befolyás ér. Vagyis, milyen lesz az íze a természetes folyamatok során érlelt bornak. 2010, a Szőlőbirtok megalapítása óta ebben a pincében készülnek az AÉS naturális borai is.

 

Csak fával dolgozunk
Az elmúlt nyolcvanegy év során az is kiderült, hogy a mi pincénkben a tíz és harminc mázsás fakád az ideális az erjesztésre. Fakácikat és fakádakat vásároltunk, ezekben erjesztjük a vörös cefrét, majd tíz hektós tölgyfahordókban érleljük. A fehér szőlőt tölgyfahordóban erjesztjük és érleljük.
A három pinceágban első a hagyomány, a rend és a tisztaság. Az egri tufakőből épült borházunk homlokzata viszont szándékosan a XXI. századot idézi, hogy vendégeink lássák és érezzék: a Csutorás pincészetben nemcsak szlogen a hagyomány és haladás. ifj. Csutorás Ferenc

Dávid Borház

Dávid Borház - Varga Dávid
Varga Dávid
Borszalonra felkínált borok
2018 Talizmán
2019 Dávid Rosé
2012 Pincerejtek

A családi vállalkozást Varga István alapította 2000-ben, majd polgármesterré választását követően 2014-ben adta át első szülött fiának, Varga Dávidnak. A borászat Dávid Borház néven van a köztudatban, ami Egerszalókon az Ady Endre úton helyezkedik el. Borászatunk törekszik a hagyományok megőrzésére, míg az új technikáktól és dizájnoktól sem zárkózik el. Csapatunk összeszedett, közösen birkózunk meg a mindennapos teendőkkel és kihívásokkal, szinte egy családként tevékenykedünk a pincében. A borozóba szívesen várunk minden kedves borkedvelőt, vagy kikapcsolódni vágyó vendégeinket. A 60 férőhelyes borozónkban lehetőség nyílik céges rendezvények lebonyolítására, illetve minden életesemény megünneplésére. Várunk minden kedves érdeklődőt szeretettel!

Demeter Borászat

Demeter Borászat - fotó
Demeter Csaba
Borszalonra felkínált borok
Hanga 2017
Rozé 2019
Turán 2017

„A célom a bio bor készítés! Tudom, ezt sok időbe telik megtanulni, de csak ez az út létezik!”

1886 óta készít bort a család, amikor Demeter Csaba borász üknagyapja a szőlőt ültetett. A családi gazdaság ekkor még 1ha szőlőn gazdálkodott. Csaba már gyerek korától dolgozik a család szőlőjében, pincéjében. 1996-tól vezeti a pincét és készíti borait a mai napig. Borásznak tanult, saját bevallása szerint inkább önállóan a családi birtokon valamint Franciaországi pl. Bordeaux, Burgundia, Rhone völgyi, szakmai túrákon, sajátította el a szakmai tudását. Ő lett 2010 Legjobb Fiatal Magyar borásza, majd 2014-ben az Év egri bortermelője.

Ma 7,5 ha-on gazdálkodik a borászat Eger határában, Kékfrankost, Cabernet franc-t, Hárslevelűt, Menoire-t és Turánt termel, teljesen kézi módszerrel, miből évente 80 ezer palack bort állít elő. A bort Egerben a Kőlyuk pincesoron készítik, amit Csaba üknagyapja, saját kézzel bányászott ki egy sziklába, ami ma már 110 méter hosszúan húzódik a föld alatt és 2001-ben „Az Eger legszebb pincészete” díjat is elnyerte. Ez a pince történelmi jelentőségű is egyben, hiszen a család a II. Világháborút itt vészelte át sértetlenül. Pár éve már egy fenntartható borászatot építenek, terv először a natúr borok készítése, majd a bio termelésre való átállás is. A borászatban a borkészítés során csak természetes anyagokat használnak a pl. a borok tisztításához, palackozáshoz. A szőlő ültetvényeikben is elkezdték ezt a több éves folyamatot a legtöbb munkát kézzel végzik. Mindenben fontosnak tartják a természetazonosságot, még a boros címke is újrahasznosított papírból készül. Az elmúlt néhány év alatt 108 szakmai díjjal tüntették ki a borászatot Magyarországon és külföldön. A Demeter Egri Csillag és Egri Bikavér a 2017-es FINA Vizes Világbajnokság hivatalos bora.

Kiemelt eredmények:
2001-ben „Az Eger legszebb pincészete” díj.
2011-ben „Legjobb Fiatal Magyar borász” díj
2014-ben „Az év egri bortermelője” díj
1999-2017 között, 28 elnyert érem a legrangosabb borversenyről a Challenge International du Vin Bordeaux-ból.
70-80 egyéb hazai versenyen díjazott bor.

Dula Pincészet

dr. Dula Bence - borász - Borszalon 2019
dr. Dula Bence
Borszalonra felkínált borok
Egri Csillag Superior 2018
Egri Tramini Superior 2018 késői szüret félédes
Nyáridő '19 Pinot noir rose
Blanc de Pinot noir '19
Egri Hegybíró Bora- Egri Bikavér 2012
Egri Kékfrankos Gőzmalmos 2009
Terézia Cabernet EXCELLENCES 2009
Egri Kadarka ``TÜZES`` 2011
Egri Kadarka ``TÜZES`` 2011

A birtok, az egri Mezey- Mayer és az erdőbényei Margittay-szepsi-Szűcs pincészetek, mai tulajdonosai, az ősöktől örökölt gazdaság működtetői Dula Áron és apja dr. Dula Bence vallják, hogy a név és a tradíció kötelez. Az újrakezdés felelőssége nagyobb kihívás, talán mint a birtokalapítás.

Egerben 42 ha szőlőültetvényünk van a legpatinásabb dűlőkben. Őseinktől örökölt és tanult, szerény tudásunk ma már huszonöt éves tapasztalattal lett gazdagabb, szorgalmunkkal, konokan szőlő ültetvényeket telepítettünk, a legjobb évjáratokban bort készítünk.

Ápoljuk és gondozzuk a tőkéket, kiváló minőségű szőlőt termelünk és reméljük, hogy olyan bort készíthetünk, amit szeretni lehet.

Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete

Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete - Borszalon 2018
Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete

Az Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete 2002-ben alakult. Elsősorban az Egri borvidék és borainak népszerűsítését, a magyar és helyi szőlőtermesztés és borászati hagyományok felelevenítését, ápolását és terjesztését tűzte ki célul, megőrizvén a vidék borainak gasztronómiához kötődő tradícióit. Célunk Eger és környékén a kulturális hagyományok ápolása, melyek a magyar és helyi szőlőtermesztéshez és borászathoz kapcsolódnak, illetve Szakmai továbbképzések, borral kapcsolatos rendezvények szervezése és azokon való részvétel.

 

Az Egerben élő nők, feleségek és anyák felismerték, hogy jelentős szerepük van abban, milyen bor kerül a család asztalára. Felnőtt gyermekeiket a szép borok megismerésére és fogyasztására nevelik. Mint civil szervezet, érzékenyen reagálnak, és segítenek azokon az embereken, akiket természeti katasztrófa ért.

 

Az Egri Borbarát Hölgyek idén a Gál Tibor pincészet, az Almagyar Érseki Szőlőbirtok – Csutorásbor
és a Kovács Nimród Winery borait mutatják majd be.

Egri Borút Egyesület

Egri Borút Egyesület logó - Borszalon 2019

Az egri történelmi borvidék, mintegy 5000 hektárnyi szőlő ültetvénye a Bükk hegység déli lankáin terül el. A borvidék két eredetvédelmi körzetre tagozódik, Eger várost és a körülötte fekvő 17 községet foglalja magába: Andornaktálya, Demjén, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Felsőtárkány, Kerecsend, Maklár, Nagytálya, Noszvaj, Novaj, Ostoros és Szomolya az egri, illetve Aldebrő, Feldebrő,Tófalu, és Verpelét a debrői körzetben.

Az itt található információkkal segíteni szeretnénk a borvidékre látogató turistáknak. Fedezzék fel, barangolják be ezt a vidéket. Ismerjék meg országunk eme csodálatos részének jellegzetes borait, étkeit. Élvezzék a pincegazdák és a helyi lakosság vendégszeretetét.

Védnöki táblával láttuk el azokat a tagjainkat, akik garantálják a kifogástalan színvonalat. Kérjük, keresse fel a borvidék védnöki táblával jelölt szolgáltatóit! Kívánjuk, érezze jól magát nálunk!

 

Az Egri Borút Egyesület idén a St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet,  Gál Tibor és Gróf Buttler Borászat borait mutatják majd be.

Eszterházy Károly Egyetem Szőlőbirtoka

Hegyi Ádám - Eszterházy Károly Egyetem Szőlőbirtok - Borszalon 2019
Hegyi Ádám
Borszalonra felkínált borok
Egri Csillag 2018
Egri Bikavér Reserve 2016

aranyérem ikonEgri borvidéki Borverseny:
Aranyérem 2018

aranyérem ikonEger város Magisztrátusának
választott bora 2019

aranyérem ikon2019. évi Egri Bikavér Ünnep választott bora
Classicus kategóriában

Pinot Noir Superior 2017

Az Eszterházy Károly Egyetemhez tartozó Szőlőbirtok Eger déli részén, a Kőlyuktetőn lévő szőlőültetvények között helyezkedik el.

A közel 25 hektáros ültetvény, elsődleges preferenciái közé tartozó kutatás-fejlesztés mellett nagy hangsúlyt fektet a régió egyediségeit hordozó, nemzetközi színvonalú, minőségi szőlőtermesztésre és borkészítésre.

Gál Lajos Pincészete

Gál Lajos - Borszalon 2019
Gál Lajos
Borszalonra felkínált borok
Tornyos Egri Bikavér Grand Superior 2016
Kántor-tag Egerszóláti Olaszrizling Grand Superior 2018
Narancsbor 2018

Pincészetünket leginkább gyakorlatias szellemi borműhelyként tudnánk bemutatni, ahol a hosszú évek során felhalmozott gyakorlati és elméleti tapasztalatot ötvözzük Eger régi hagyományaival és a kor borízlésével. A hagyományos értékekre, Eger egyediségre és a minőségre alapozunk, munkánk eredményét pedig családi keretek között igyekszünk minél tökéletesebbre csiszolni.

A borvidék legjobbak közé tartozó dűlőiben lévő termőterületeinket a tapasztalat alapján leginkább oda illő fajtákkal telepítettük be. Hiszünk a bikavér és a csillag erejében, ezért több kategóriában is készítünk a klasszikus egri házasításokból. Emellett fontosnak tartjuk az olaszrizling és Egerszólát egyedi szimbiózisának megmutatását. Ha olaszrizling, akkor Egerszólát – ez ma már nem kétséges.

Hiszünk a termőhely és az oda illő fajták együttes erejében, s ez az, amit borainkon keresztül szeretnénk megmutatni.

Gál Tibor pincészet

Gál Tibor - Borszalon 2019
Gál Tibor
Borszalonra felkínált borok
Titi Bikavér Superior 2017

Gál Tibor 1993-ban alapította pincészetét Egerben a Verőszala utcai pincesoron. Ambiciózus, lendületes ember lévén mind az akkori magyar borászati- és országhatárokon is tovább látott. Nyitott volt az újra, de hitt a tradíciókban is, majd ezeket ötvözve alkotott magas minőségű borokat. Munkásságát az egész világon ismerték és elismerték.

 

Tanácsadóként dolgozott Olaszországban és Dél-Afrikában, illetve különböző magyarországi borvidéken, például Szekszárdon és Pannonhalmán is. 1998-ban az év borászává választották, később a Wine Spectator Magazin az 1998-as évjáratú “Ornellaia” borát, -melyet Olaszországban, Toszkánában készített-, a 100 legjobb bor listáján az első helyre rangsorolta.

 

Öröksége nagyobbik fia, ifj. Gál Tibor vezetésével él tovább, 40 hektáron, 6 kiemelkedő dűlőben.

Gecse István Debrői Hárs Pincéje

Gecse István - Borszalon 2019
Gecse István
Borszalonra felkínált borok
Debrői Hárslevelű 2014 édes

aranyérem ikon 2017. IV. Országos Hárslevelű Borverseny:
Champion díj és Nagy Aranyérem

aranyérem ikon2016. XX. Egri Borvidéki Borverseny:
Champion díj, Legjobb desszertbor és Aranyérem

aranyérem ikon2016. XX. Kisküllőmenti borvidéki borverseny:
Aranyérem

aranyérem ikonAranytőke:
Aranyérem

Olaszrizling 2009 félédes
Olaszrizling 2018 édes

Gecse István 1995-ben alapította a Debrői Hárs Pincét. A szőlőterületek nagy része az Aldebrői szőlőhegyen, a Debrői Hárslevelű hazájában található.

Az antik borászati kiállítás Feldebrőn tekinthető meg, ahol borkóstolási lehetőség is van: többek között késői szüretelésű alapanyagokból készült félédes és édes palackos borok várják az érdeklődőket.

Gergely Bástya Pincészet - Tower Winery

Román Péter - Borszalon 2019
Román Péter
Borszalonra felkínált borok
Old Friends Chardonnay- Rajnai Rizling 2019
New Friends Egri Csillag 2018

aranyérem ikonEgri Borvidéki borverseny:
Ezüstérem 2019

Best Friends Kadarka 2018
Loyal Friend vörös cuvée 2015

aranyérem ikonXVII. Országos Syngenta Borverseny:
Aranyérem 2018

aranyérem ikonEgri Borvidéki Borverseny:
Aranyérem 2018

A Gergely Bástya Kft. 2015-ben alakult Egerben. A pincészet a Szépasszony-völgyben található.

Létrejöttét egy több évtizedes barátság inspirálta, melynek alapköveit és céljait Román Péter, egri borász és Lars Rokkjaer dán szervezetfejlesztési tanácsadó, fogalmazták meg közösen. A barátság a sportnak köszönhető, az asztalitenisz iránti szenvedély hozta össze a két férfit, az 1980-as évek végén. A közös hobbi, a hasonló gondolkodásmód valamint az egymás iránti tisztelet tette lehetővé, hogy ez a barátságon alapuló, családias borászat megszülessen. A tulajdonosi kör Lars kiterjedt kapcsolatrendszerének és csapatszervező erejének köszönhetően tovább bővült, olyan skandináv befektető társakkal, akik megkedvelték Egert és Magyarországot. Erre utal borainknál a „FRIENDS” márkanév létrehozása.

 

Célunk, hogy hazánkban és a skandináv országokban minél szélesebb körben bemutassuk az Egri Borvidék jellegzetességeit, az egri borokat, köztük a hungarikumnak választott egri bikavért.

 

A borkészítés során a tradíciókra támaszkodunk. Fajtaválasztékunkban megtalálhatók a Kárpát – medencei fajták, mint a Leányka, Kékfrankos, Kadarka valamint a világfajták közül a Merlot, Pinot noir és Cabernet franc, melyek a kiváló egri – Grőber – valamint novaji dűlőkből származnak. Fehérboraink reduktív technológiával készülnek. Vörösborainknál fontosnak tartjuk a fahordós érlelést, melyre közepes méretű – 10 hektoliteres tölgyfahordókat használunk. A „FRIENDS” borokat a gyümölcsösség, fűszeresség, élénk-de finom- „egries” savak jellemzik, melyek kellő harmóniát alkotnak.

 

Ismerkedjen meg velük Ön is.

Gróf Buttler Borászat

Rózsavölgyi Dénes - Gróf Buttler Borászat -Borszalon 2019
Rózsavölgyi Dénes
Borszalonra felkínált borok
Gróf Buttler Egri Bikavér 2015
Gróf Buttler Merlot 2016

Az egri Gróf Buttler Borászatot 1999-ben alapították. 2009-ben új tulajdonosa lett a borászatnak, de a borászati filozófia megmaradt: tökéletes és területhű borokat készíteni a lehető legkevesebb beavatkozással. Szőlőink Egerben, két dűlőben találhatóak, a Szarkás tetőn és a Nagy-Eged hegyen. Elsőként a vulkanikus alap talajú Szarkás-tetőn történtek meg a telepítések a 2000-es évben, majd 2003-ban a Nagy-Egeden. A Nagy-Eged hegy fekvését és talajösszetételét tekintve is különleges, igazi Grand Cru terület. Egészen 501 m tengerszint feletti magasságig húzódnak a telepítések, így ezek Magyarország legmagasabb szőlőültetvényei. A teljes déli kitettség, a 20-30% meredekségű lejtők, a kifejezetten köves, mészkő alapú talaj, valamint az állandó légmozgás mind hozzájárul a speciális mikroklíma kialakulásához. Borainkban is ezt a termőhelyi karaktert szeretnék visszaadni, ezért a szőlőművelés során nem kötünk kompromisszumot. A tőkesűrűség 6.000 és 10.000 tőke/hektár között mozog és a hagyományos bakművelésű szőlő épp úgy megtalálható a birtokon, mint a középmagas kordon. A tőketerhelés radikálisan alacsony, nem ritka a 30 dkg/ tőke terhelés sem. A szürettel megvárjuk a szőlők teljes érettségét, ha a szőlő minősége nem megfelelő, akkor nem szüretelünk.

A rendkívüli minőségű szőlő értékeit megőrizve, hagyományos eljárással készülnek a Gróf Buttler borok. A gyümölcs épségére már a szüret során is kiemelt figyelem jut, és ez a szemlélet kíséri végig a teljes feldolgozási folyamatot. A kisládás kézi szüretet követően, a préselést és a szűrést kihagyva a kékszőlőt bogyózzuk, a bogyókat kíméletesen megroppantjuk, majd kádakban, kézi csömöszölés mellett erjesztjük. Az alkoholos erjedést követően a bort lefejtük és kiváló minőségű tölgyfahordókban érleljük. Fehérboraink részben reduktív technológiával készülnek, megőrizve a szőlő termőterület adta gazdag ízvilágát. A bor készítése során minimális kén kivételével semmilyen anyagot nem adunk a borhoz, az erjedés is spontán, természetes élesztőkkel megy végbe.

 

Az elsőrangú fajták és legnemesebb ültetvények kiválasztásával, a természet adta értékeket megőrző hagyományos borkészítéssel garantáljuk, hogy e borok természetességükben, eredendő szépségükben kínálják a terroir, a termőhely egyedi, semmivel össze nem hasonlítható élményét.

Havas & Timár Pincészet

Havas & Tímár pincészet - Borszalon 2019
Havas Balázs
Borszalonra felkínált borok
Olaszrizling 2018
Rosé 2018
Burger 2018
Pinot Noir 2017
Franom 2016

Kézműves pincénk létrehozása, két gyerekkori jóbarát álmának megvalósítása. Célunk az volt, hogy saját erőből létrehozzunk egy akkora borászatot, amiben minden feladatot mi tudunk elvégezni. Hisszük, hogy a minőség nagyrészt a szőlőben dől el, ezért a szőlészeti munkákra nagy hangsúlyt fektetünk.

Törekszünk arra, hogy a borkészítés a lehető legtermészetesebb módon, minél kíméletesebben történjen.

Bízunk abban, hogy fogyasztóink poharába ízlésüknek, igényeiknek megfelelő borokat tölthetünk.

Juhász Testvérek Pincészete

A Juhász Testvérek Pincészete az Egri Borvidék egyik legismertebb tradicionális családi borászata. Nagyszülőktől örökölt szőlőültetvényeken kezdtük a gazdálkodást és az elsők között voltunk, akik saját pincészetet alapítottak az 1990-es években. A családi vállalkozás évről évre dinamikusan fejlődik. A legmegfelelőbb termőhely kiválasztásával, a visszafogott terméssel és a legkorszerűbb feldolgozással boraink állandó jó minőségét garantáljuk. Célunk egyedi karakterű, alacsony termésátlagú szőlőből készült minőségi borok előállítása. Az így készített borok több éves tölgyfa hordós érlelése, palackos formában való értékesítése igényes piaci szegmensekben. Munkánkat igazolják a hazai és külföldi versenyeken elért érmek és díjak.
Juhász Testvérek
Borszalonra felkínált borok
Egri Bikavér Selection 2017
Cabernet Sauvignon Grand Selection 2015
Merlot Rosé 2019
Sauvignon Blanc 2019

A Juhász Testvérek Pincészete az Egri Borvidék egyik legismertebb tradicionális családi borászata. Nagyszülőktől örökölt szőlőültetvényeken kezdtük a gazdálkodást és az elsők között voltunk, akik saját pincészetet alapítottak az 1990-es években. A családi vállalkozás évről évre dinamikusan fejlődik. A legmegfelelőbb termőhely kiválasztásával, a visszafogott terméssel és a legkorszerűbb feldolgozással boraink állandó jó minőségét garantáljuk.

Célunk egyedi karakterű, alacsony termésátlagú szőlőből készült minőségi borok előállítása. Az így készített borok több éves tölgyfa hordós érlelése, palackos formában való értékesítése igényes piaci szegmensekben.

Munkánkat igazolják a hazai és külföldi versenyeken elért érmek és díjak.

Kovács Nimród Winery

Kovács Nimród - Borszalon 2019
Kovács Nimród
Borszalonra felkínált borok
Egri Csillag 2018
Cool 2016
Battonage 2016

A Kovács Nimród Winery Eger történelmi részén, a Verőszala utcai pincesoron található. Már a 18. században százával voltak présházak a városban, éppen olyanok, mint borászatunk hét összefüggő épülete. A présházak közvetlenül a pincék elé épültek, hogy a helyben történő szőlőfeldolgozást lehetővé tegyék. A szőlő fermentálása után a bort a hideg pincékben, hordókban tárolták. A Kovács Nimród Winery a 21. század technológiai vívmányait maximálisan kihasználva és a több száz éves hagyományt követve készíti világszínvonalú borait.

 

A jó bor lényege az egyedülálló szőlő-termő dűlőkben rejlik. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy az egri bortermelő vidék legjobb terroir-jai közül három a Kovács Nimród Winery tulajdona. Mivel Eger adottságai a világ nagy borvidékei közül leginkább Burgundiához vagy Kalifornia hűvösebb régióihoz hasonlíthatóak, olyan fajtákat telepítettünk, melyek itt érzik otthon magukat és így világszínvonalú borokat készíthetünk belőlük. A hűvösebb bortermelő vidékek nemzetközi fajtáin kívül – mint a Chardonnay, a Pinot Noir, a Syrah, a Merlot és a Cabernet Franc -, büszkék vagyunk a hagyományos magyar borainkra, a Furmintra és a Kékfrankosra is.

 

Szőlőültetvényeinket a fenntartható fejlődés jegyében környezetbarát, a kézi munkára alapozott termesztés-technológiával gondozzuk. Egészséges és örömöt adó szőlőinket évről évre kézzel szüreteljük, hogy tökéletes borok készülhessenek belőlük.

Simkó Kőporos Borászat

Simkó Kőporos Borászat - Borszalon 2019
Simkó Zoltán
Borszalonra felkínált borok
Egri Rizling 2013

aranyérem ikonChallange International du Vin:
Bronzérem

aranyérem ikonEgri Borvidéki Borverseny:
Aranyérem

Egri Kadarka 2014

aranyérem ikonBorvidéki borverseny:
Ezüstérem

Egri Kékfrankos 2015

aranyérem ikonEgri Borvidéki Borverseny:
Aranyérem

aranyérem ikonVadászok Bora 2019

Borászatunk alapja a családunkban generációk óta folyó szőlőtermesztés és borkészítés. Építészmérnöki diplomával a zsebemben majdani apósom kézen fogott, levezetett a pincébe, és azon kaptam magam, hogy bort fejtünk és hordókat mosok. Apósom és néhány öreg borász barátja voltak azok, akik bevezettek a borászat rejtelmeibe. Kint a szőlőben a napszámosoktól lestem el a szőlőművelés alapjait. Erre a tudásra és szakmai tapasztalatra alapozva alakult meg 1992-ben az akkor még 7,2 hektár termőterülettel rendelkező Kőporos Borászat, mint családi gazdaság. A borászatunk ültetvényeinek fajtaösszetétele széles, koruk 10-45 év között mozog, melyeket középmagas és alacsony kordonon művelünk. A jelenlegi 44,4 hektáros ültetvényeink – melyben domináns a kék szőlő – Eger, Egerszólát és Verpelét határában terülnek el.

 

Ültetvényeink összetételét tudatosan a „zászlós” borunk, az Egri Bikavér házasításhoz telepítettük, melyek az előbb felsorolt területek kiváló dűlőiben találhatók. Az Egri Bikavér nemes íz világát öt fajta társításával (Kékfrankos, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Merlot, Kékportó) valósítjuk meg. Természetesen más vörös borokat (Kékfrankos, Cabernet fajták) és fehér borokat is készítünk. Fehér boraink közül a legnagyobb mennyiségben a világfajta Chardonnay-t forgalmazzuk, de hagyományos magyar fajtákat is termesztünk és forgalmazunk (Leányka, Olasz rizling, Zengő). A fajtaválasztékot 2002-ben Merlot, Syrah, Kadarka, Pinot noir telepítésével bővítettük, melyek 2005-ben már termőre fordultak. Boraink minőségét a déli, délnyugati fekvésű dűlők, a borvidék sajátos mikroklímája, és a szigorúan alacsony terméshozam (50-70 q/ha) garantálja. A hazai piacon kívül jelentős mennyiséget értékesítünk Lengyelországba, és amire talán a legbüszkébbek vagyunk, Franciaországba is.

Ostoros Családi Pincészet

Soltész Gergő - Borszalon 2019
Soltész Gergő
Borszalonra felkínált borok
Birtok Irsai Olivér 2019. száraz
Csipke Rozé 2019. száraz
Soltész Egri Bikavér Pajados 2016. száraz

Pincészetünk már több mint 50 éve készít egri bort Ostoroson, ezen az Egertől alig 6 kilométerre fekvő településen. Fontos hát számunkra a tradíció, de azt is tudjuk, hogy az utóbbi évek legfontosabb ismérve a változás. Ezek a változások pedig nálunk egy célt szolgálnak, hogy eleget tegyünk az Önök, fogyasztóink egyre magasabb elvárásainak.

 

A változások jegyében minden évben új termékekkel léptünk a piacra, de közben folyamatosan tovább javítottuk tradicionális boraink minőségét is, és változtattunk boraink megjelenésén. Mindezek eredményeképpen kiváló ár-érték arányú termékek széles választékát hoztuk létre, amelyek a szakma és a fogyasztók elismerését is kivívta.

 

Sikerünk záloga, hogy a legkorszerűbb borászati ismeretek és technológia felhasználása mellett, kompromisszumok nélkül készítjük borainkat, azzal az odafigyeléssel, amelyet egy családi pincészet képes biztosítani.

 

Fontos célkitűzésünk, és egyúttal komoly felelősségünk, hogy az Ostorosbor márka ne csak cégünk, de az egész Egri Borvidék hírnevét öregbítse. Hiszen mi itt, az Egri Borvidék egyik legszebb részén, a Nagy-Eged közelében, a Kutyahegyen és a Szélhegyen szüretelünk, itt dolgozzuk fel a szőlőt, itt érleljük a borokat a több száz éves tufapincéinkben és itt is palackozzuk. Így büszkén állíthatjuk: az Ostorosbor minden ízében egri!

Petrény Winery

Petrény Norbert - Borszalon 2019
Petrény Norbert
Borszalonra felkínált borok
Arany Muskotály Gyöngyözőbor
``ASTRA`` Egri Csillag Superior 2016
``BIG BAND`` Egri Bikavér 2015
Egri Cabernet 2016

Családunk nemzedékek óta foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel saját fogyasztásra. Ez adott ihletet a 2002-ben elkezdett szőlészet és borászat modern, de mégis hagyományokra épülő fejlesztésére. Jelenleg közel 155 hektáron gazdálkodunk, melynek nagy része új telepítésű, kis terhelésű, kiváló fekvésű és jó talajon lévő ültetvény. Meggyőződésünk, hogy a jó bor alapja a kiváló minőségű szőlő, amit csakis gondos műveléssel lehet a tőkéről megszerezni. Alacsony terheléssel segítünk a szőlőt ellenállóbbá tenni a betegségekkel szemben, ezzel a növényvédelmet a minimálisra szorítani, a legkevesebb és kizárólag „zöld” szerekkel permetezni. Környezettudatos művelésre való törekvés keretében területeink regisztrálva vannak és megfelelnek az európai uniós előírásoknak.

 

Az érett, kizárólag egészséges szőlőt természetes, hagyományos technológiával, a lehető legtisztább körülmények között erjesztjük. A borok fejlődését tradicionális tölgyfahordók és jó klímájú pince – a régió első kóser pincéje – segíti. Szeretnénk, hogy minél több fogyasztó megismerje és megkedvelje a borainkban rejtőző gyümölcs ízét és a borvidék talajának, klímájának évszázadok óta őrzött egyedi zamatát.

St. Andrea Borászat

Ifj. és idősebb Lőrincz György - St. Andrea Borászat - Borszalon 2019
Ifj. és idősebb Lőrincz György
Borszalonra felkínált borok
Merengő Egri Bikavér superior 2016
Hangács Egri Bikavér Grandsuperior 2017
ÁLDÁS Egri Bikavér 2018

Számunkra Eger az egyik legizgalmasabb borvidéke Magyarországnak. Hálásak vagyunk, hogy itt művelhetjük szőlőinket. Különlegesen izgalmas feladat egy helyen fehér és vörösborral foglalkozni.

 

A hagyományokból kiindulva és a kor minőségi elvárási mellett szeretnénk termőhelyeink egyediségét kifejező borokat megtermelni. Kiemelten figyelünk borvidékünk hagyományos fajtáira, mint az olaszrizling, a hárslevelű, a furmint, a kadarka és a kékfrankos. Törekszünk megismerni termőhelyeinket, és évről évre tökéletesíteni szőlőtermelésünket, valamint kifinomítani és a különböző fajtákhoz igazítani a borok megtermelésének lépéseit. … és igyekszünk megérteni földi küldetésünk lényegét.

 

„A Borminőség a szőlőterületen dől el. Szeretnénk a meglévő szőlészeti, borászati ismeretek és a klasszikus módszerek ötvözése révén nagyon eredeti borokat világra segíteni.

 

Biztos vagyok benne, hogy miden „hithű” borász arra vágyik, hogy olyan terméket készítsen egyszer, mely igazán nagy elismertséget eredményez a bor, a birtok és önnön szakmai megítélése szempontjából. Ez éltet, hajt és ösztönöz bennünket. Szeretnénk bebizonyítani, hogy mi is képesek vagyunk igazi alkotásokra, képesek vagyunk felejthetetlen gyönyöröket nyújtó borok készítésére.

 

(…) és ha valaki elér a minőségi szint eme nagyságára, melyet töretlenül, állhatatosan, évtizedeken át képes megtartani méltán válhat birtoka presztízs birtokká és terméke ikonborrá, mely további lelkes borászok ösztönzője lehet.”

 

Lőrincz György

Tarjányi Pince

Tarjányi Pince - Tarjányi Gyula - Borszalon 2019
Tarjányi Gyula
Borszalonra felkínált borok
Rubin 2018 száraz rosé
Brill 2019
Rajnai Rizling Grand Superior 2017
Kékfrankos 2016

Azt hiszem, e címszó alá valami nagyon okosat, nagyon borászosat kellene írnom, ám se nagyon okos, se borász nem vagyok (Lőrincz Gyuri szerint a
pontos titulus esetemben a BORKÉSZÍTŐ).

 

Néhány éve azonban valami megmagyarázhatatlan ok folytán megszállottan keresem a BOR-t, annak lényegét. Vágyom egy-egy csodálatos korty bor érintésére, arra a csodára, amikor az ember egy finom bor megkóstolásakor egy más érzelmi állapotba kerül.

 

Ez a vágy visz egyre közelebb a bor lelkéhez, mert tudom, hogy a bornak lelke van. Persze csak a jónak, mert rossz, hibás borral találkozva én is úgy, mint az a szegény ital elkedvetlenedek, megkeseredek. Ilyenkor azt kérdem magamtól: hát ezt érdemelte ez a szegény bor és a borivó a készítőtől? Ezért én borkészítőként csak jó bort vagyok hajlandó az asztalra tenni. Félig viccesen azt szoktam mondani:

HA JÓ A BOR, MEGISSZUK HA ROSSZ, A CSAPBA ÖNTJÜK.

Ugyanakkor ma már én is sokkal több jó bort készítek annál, hogy mindet meg tudjam inni, ezért jut belőle minden jó embernek. Azt, hogy a boraim jók, persze ne nekem hidd el, kóstold meg őket és higgy saját magadnak. A jó bortól pedig, kedves Borfogyasztó, hidd el, Te is jobb emberré válsz, a sok jó bortól pedig sokkal jobbá!

 

Egészségedre!

Thummerer Pince

Thummerer Vilmos - Borszalon 2019s - Borszalon 2019
Thummerer Vilmos
Borszalonra felkínált borok
Egri Rosé 2019
Egri Csillag 2018

aranyérem ikonEgri borvidéki borverseny 2019:
Ezüstérem

Egri Bikavér Superior 2016

Családi vállalkozásunk 1984 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal. Az Egri Borvidéken elhelyezkedő 100 hektár saját telepítésű szőlőterület terméséből készítjük borainkat, pezsgőinket, pálinkáinkat. Szőlőültetvényeink 80%-a kék, 20%-a fehér szőlő. A borászatunk központja Egertől 12 km-re, Noszvajon található. A 2000 m2-es, egykori uradalmi pincét több mint 100 évvel ezelőtt kézzel vájták a vulkanikus tufa kőzetbe, melyet 2004-ben egy új 2200 m2 -es tufakőbe vájt pincerendszerrel bővíttettünk ki. A kiegyenlített klímájú pince ideális körülményeket biztosít a borok érleléséhez.

 

A technológia minden évben kiegészül a legkorszerűbb, világszínvonalú felszerelésekkel, gépekkel. Ez nem csak a borászatunkra, de a szőlészetünkre is vonatkozik. A fehér borok nagyobb része reduktív technológiával, irányított erjesztéssel készül, de fehér barrique különlegesség is található a választékunkban (pl.: Chardonnay battonage, Egri Csillag Grand Superior). A vörös borok 2-4 hetes héjon erjesztéssel készülnek, 1,5-2 évig hagyományosan tölgyfahordóban érlelődnek (pl.: Bikavér Classicus, Bikavér Superior, Bikavér Grand Superior) és legalább féléves palackos érlelés után kerülnek forgalomba. A vörös borok egy része barrique hordókban fejlődik. (pl. Vili papa cuvée, Evoé cuvée, Tekenőháti Merlot, Válogatások…)

Tóth Ferenc Pincészet

Tóth Katalin - Tóth Ferenc Pincészet - Borszalon 2019
Tóth Katalin
Borszalonra felkínált borok
Kékfrankos Rosé 2019
Egri Csillag 2018
Egri Bikavér Superior 2017
Egri Kadarka Superior 2018

A Tóth Ferenc Pincészet egy 30 hektáron gazdálkodó többgenerációs, családi birtok az Egri Borvidéken. A borászat névadója és felesége 1983-ban, immáron több mint 35 éve alapította a gazdaságot, melybe 2005-ben csatlakozott lánya, Tóth Katalin és veje, Szakál Zoltán. Ezáltal a következő évek során és azóta is számos olyan beruházás és fejlesztés valósult meg a pincészetben és a dűlőkben, mellyel ma már egy csúcstechnológiájú, országos elismertségű borászatról beszélhetünk.

 

Tóth Katalin irányításával, 2017-ben megvalósult egy jelentősebb arculatváltás és modernizálódás, mely után egyre több figyelmet kezdtek fordítani a márka- és közösségépítésre, a mindennapok részeként.

A borkészítésnél fő szempontjuk a régi egri ízvilág megőrzése mellett, a jelenlegi legmodernebb technológiák ötvözése a hagyományossal. A birtokra jellemző, hogy a szőlőtelepítéstől a borpalackozásig mindent saját maguk végeznek, így az egész folyamatot az irányításuk alatt tartják.

 

A több mint három évtizede tevékenykedő és több mint 60 szüretet átélő pincészet Eger legjobb dűlőiben rendelkezik saját területekkel, melyek megteremtik a magas minőségű borok készítésének lehetőségét. Legfontosabb fajtáik a Kadarka és a Leányka, valamint kiemelt figyelmet fordítanak a borvidék két ikonikus házasítására, az Egri Bikavér és Egri Csillag borok készítésére.

 

Munkájukat és törekvéseiket olyan díjakkal ismerték el az elmúlt években, mint a 2017. év Egri Szőlőtermelője, Magyar Arany Érdemkereszt, Magyarország Legszebb Középbirtoka 2018, Legeredményesebb pincészet 2018 vagy a Magyar Bor Nagydíj 2018.

Varga Pincészet

Varga Péter - Borszalon 2019
Varga Péter
Borszalonra felkínált borok
Aranymetszés Friss Egri Sauvignon Blanc'19
Aranymetszés Friss Egri Pinot Noir Rozé'19
Aranymetszés Debrői Hárslevelű'18

aranyérem ikonBerlin, Párizs Brüsszel:
Aranyérem

Royal Egri Hárslevelű'18 késői szüretelésű superior

aranyérem ikonA 2017-es évjárat Berlin, Párizs: Arany
Brüsszel: Nagyarany

Nagy tervekkel és nagy reményekkel építettük fel az Egri borvidék legnagyobb pincészetét, és amellett, hogy a legmagasabb műszaki és automatizálási szintet képviseli, a szakemberek közül is a legjobbakkal dolgozhatunk együtt.

 

Büszkék vagyunk, hogy terveink és reményeink feldebrői birtokunk vezetője, Tóthné Rózsika munkája által valóra válhattak. Nagyon fontos számunkra, hogy az utóbbi néhány évben, de különösen 2019-ben pincészetünk szerepelt a legeredményesebben a magyar csúcspincészetek közül. Csak 2019-ben 16 aranyérmet nyertünk a nagy külföldi versenyeken, a többszörösét minden korábbi magyar csúcsnak. így méltán érdemelte ki Rózsika az idei Év Egri Bortermelője díjat, amit az Érsekkertben vehetett át.

 

Idén is várunk minden kedves érdeklődőt a Borszalon eseményén, Egerben a Hotel Eger & Park-ban, ahol megízlelhetik díjnyertes borainkat.

Varsányi Pincészet

Varsányi Pincészet - Borszalon 2019
Varsányi Lajos
Borszalonra felkínált borok
Grand selection Debrői Hárslevelű Superior 2017
Grand selection Cabernet sauvignon rosé 2018

aranyérem ikonAz Egri borvidék legjobb Roséja 2019

Grand selection Egri Bikavér Superior 2017

A Varsányi Lajos 3. generációs szőlőtermelőként 1990-ben alapította meg a Varsányi Pincészetet a jelenlegi telephelyen, Verpeléten. Az elindulást követően, az Egri Borászati kutató munkatársaival és az Önkormányzat vezetőivel született egy szindikátusi megállapodás a Debrői Hárslevelű megújítását követően. Ennek a keretein belül került a későbbiekben eltelepítve egy közel 2 hektáros törzsültetvény, melynek célja az volt, hogy a kutatóval közösen kiválasszuk azt a Hárslevelű változatot amelyik, – mint Hungarikum – a Magyar körülmények között a legjobb minőséget adja.

 

A több évtized alatt felhalmozott tapasztalat és az új lehetőségek harmonikus elegye kerül minden palackba. A fő kitűzések közé nem csak a Debrői Hárslevelű megújítása tartozott, hanem egy olyan korszerű üzem létrehozása is, mely ötvözni tudja az Egri Borvidék tradícióit a korszerű technológiával. A korszerű technológiának és gondolkodásnak köszönhetően a kilencvenes évek végén elkezdtünk rosé borokat készíteni, mely akkor még új dolognak számított Magyarországon. Kezdetekben ezzel a két borral értük el sikereinket, melyek ismerté tettek minket az Egri Borvidéken és a borvidéken kívül is. Boraink sikeresen szerepeltek a Miklós napi rosé borversenyen és a Cannes-i rosé „Olimpián” is.

 

Már a kilencvenes évektől készítünk rosé borokat – ami akkoriban még újdonságnak számított
Fontosnak tartjuk és mottónk is, hogy csak jó szőlőből, jó alapanyagból lehet kiváló borokat készíteni. A Varsányi Család jelenleg 75 hektár saját területtel rendelkezik, és a jövőben szeretnénk még további telepítéseket végrehajtani. Területeink Aldebrőtől Egerszalókig megtalálhatóak a legjobb dűlőkben (Ácsok, Cinege, Szent János völgy, Kerékkötő, Öreghegy, Hosszú, Királyi, Veres, Varjas).

 

A 2000-es évek közepén a Varsányi Család fiatalabb tagjai is bekapcsolódtak a munkába, így most már ténylegesen, mint családi vállalkozás működik a Pincészet. A főbb munkaterületeken – pénzügy, borászat, kereskedelem, logisztika a család irányítása alatt működik. Judit a pénzügyi és szemviteli vezetőként képviseli a higgadtságot, a racionalitást a családban. Kati a frissen végzett borász, hozta az új lendületet, az új ötleteket a borászatba, Gabriella koordinálja és szervezi a kiszállításokat. Varsányi Lajos mint ügyvezető szemléli és segíti mindannyiunk munkáját, adja át folyamatosan a kereskedelmi és társadalmi kapcsolatait.

Vissza
Borok, borászok | Borszalon XIX. - Főszerepben a borászok